Tabără, ASAS: „H5N8 reprezintă un pericol pentru om numai dacă acesta stă în mediul respectiv și inhalează efectiv acest virus”. Am continuat să importăm produse avicole, știind că Polonia este „burdușită” de gripă aviară

Tabără, ASAS: „H5N8 reprezintă un pericol pentru om numai dacă acesta stă în mediul respectiv și inhalează efectiv acest virus. Am continuat să importăm produse avicole, știind că Polonia este „burdușită de gripă aviară
Publicat: 21/01/2020, 11:02

Tot el a adăugat că virusul gripei aviare serotip H5N8 reprezintă un pericol iminent și este una dintre cele mai mari probleme pe care România le are la această dată.

„Gripa aviară este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, dar și un pericol iminent. În opinia mea, în primul rând trebuiau oprite, sub orice formă, importurile de produse de orice fel din țările care au gripă aviară: Ungaria, Polonia, Slovacia, măcar pentru o perioadă de timp. Era primă măsură care trebuia luată. Nu se poate, când știi că ai în jur țări cu focare să nu iei măsurile preventive, inclusiv suspendarea importurilor de material din avicultură, din Polonia și din restul țărilor. Mergem cu probleme argumentate, dar și cu curaj la Comisia Europeană și explicăm de ce trebuie să luăm această măsură, pentru că altfel vom cheltui banii europeni. În schimb, noi am continuat să importăm, știind că Polonia este burdușită de gripă aviară. Mai grav, s-a constatat că toate magazinele din vestul țării sunt pline de carne importată din Polonia”, a menționat sursa citată pentru agenția de presă.

Șeful ASAS a mărturisit că autoritățile române nu au învățat nimic din episodul de pestă porcină africană, care practic a fost scăpat de sub control, deși Academia a venit din timp și atunci și acum cu soluții pe care „nu ne-a luat nimeni în seamă”.

„Nouă nu ni s-a cerut părerea, deși avem la ASAS secțiile științifice pe care le sprijină și statul. Nu este adevărat că nu putem face nimic în relația cu Polonia, pentru că este vorba de schimburi intra-comunitare. Există regimul pe care îl impui pentru a bloca o astfel de boală, întrucât îi afectează și pe colegii noștri europeni. Dacă eu o las să se extindă, nu am învățat nimic din ceea ce înseamnă pesta porcină africană pe care practic am scăpat-o de sub control și nu știm cum mai putem rezolva”, a adăugat Tabără. „Academia a venit și atunci din timp și a spus așa ceva, dar nu ne-a luat nimeni în seamă. Acum, în cazul gripei aviare, este la fel. Și mai mult, îmi pare rău că într-o seară, pe un post de televiziune, care chiar dorea să trateze serios problema, cei care trebuia să dea explicații nu au vrut să intre pe post. Este inadmisibil ca șef de instituție publică, cu profesioniștii pe domeniu, cu un învățământ științific de mare clasă, să nu ieși pe post să spui ce e de făcut, pentru că oricum nu s-au luat măsuri la timp, deși s-au cerut”.

Nu în ultimul rând, Valeriu Tabără a precizat că, în opinia sa, virusul gripei aviare serotipul H5N8, care este activ și în România, nu se transmite la om. El reprezintă un pericol numai dacă acesta stă în mediul respectiv și inhalează efectiv acest virus.

„H5N8 nu este un pericol pentru om, dar dacă stai cu găina față în față, stând în mediul respectiv și inhalezi acest virus se poate transmite. Prin carne nu se transmite. Însă organismele acestea foarte mici, foarte fine, sunt extrem de sensibile la mutații, e posibil ca un astfel de virus – așa cu e E.coli din saprofiți se transformă în paraziți și te omoară. De ce nu am fi prevăzători?”, a conchis Valeriu Tabără.

Într-o informare transmisă la redacție, ASAS precizează că „izolatele HPAI A (H5N8) recent apărute arată o tendință evolutivă spre achiziția mai multor determinanți asociați susceptibilității pentru om și, împreună cu aceasta, a potențialului transmisibilității de la pasăre la om. Se apreciază că este urgentă supravegherea mai extinsă a acestei tulpini HPAI A (H5N8) care se răspândește rapid și precum și necesitatea pregătirii împotriva potențialelor sale pandemii”.

Doar circa 39 de kilograme de aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare și medalion de curcan, dintr-un total de 3.336 kg. cât se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării Comisiei Europene (CE) din data de 17 ianuarie 2020, au mai putut fi retrase de la raft, reținute oficial și dirijate spre neutralizare de către autoritățile române, anunța luni, 20 ianuarie 2020, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Vineri, 17 ianuarie 2020, ANSVSA preciza că autoritățile de la Bruxelles transmiseseră deja o notificare țării noastre prin intermediul căreia eram informați că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

Potrivit informării transmise vineri de ANSVSA, din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare de pe raza județului Bihor.

În completare, luni, 20 ianuarie 2020, ANSVSA informa că în perioada 4-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, unitățile autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie a.c.

Ulterior anunțului Comisiei, ca urmare a verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe.

Sursă foto: Pixabay

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Descoperire arheologică șocantă: 76 de copii sacrificați, cu pieptul desfăcut și craniul modificat. Scopul „ofrandei”...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
A murit în fața spitalului din Slatina, după ce a fost trimisă acasă. O femeie...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Cum arată casa în care locuiesc prințul Harry și Meghan Markle. Imagini uimitoare
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
VIDEO Shah Rukh Khan a electrizat scena din Dubai. Promisiunea pe care superstarul de la...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Fosila unei păsări de pradă uriașe oferă noi informații despre fauna din America de Sud...